Inhoud

Rookmelders verplicht in iedere woning per 1 juli 2022

Inhoud

Bij nieuwbouwwoningen is het al sinds 2003 verplicht om rookmelders te hebben op elke woonlaag. Deze verplichting gaat binnenkort ook gelden voor alle bestaande woningen die voor 2003 zijn gebouwd. Dit besluit is genomen omdat de rook die vrijkomt bij een brand dodelijker is dan de brand op zich. Met het besluit om zowel voor nieuwbouw als voor bestaande bouw rookmelders te verplichten, heeft de regering gehoor gegeven aan zowel de brandweer als gemeenten.

Wat betekent dit voor u?

Voor alle woningen in heel Nederland is het verplicht om een rookmelder te hebben op alle woonlagen en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Een vluchtroute is iedere mogelijke route die u kunt doorlopen als u vanuit een verblijfsruimte naar buiten wilt gaan. Onder verblijfsruimte wordt verstaan de woonkamer, slaapkamer, keuken etc.

Geen of onvoldoende rookmelders in huis?

Heeft u vanaf 1 juli 2022 geen of onvoldoende rookmelders in huis, dan riskeert u dat de gemeente u een boete oplegt. De hoogte van deze boete is afhankelijk van uw gemeente. Bij brandschade kan de verzekeraar besluiten om de schade niet te vergoeden. het aantal benodigde rookmelders , is afhankelijk van de indeling van uw woning.

Waar moeten de rookmelders aan voldoen?

Rookmelders in de bestaande bouw dienen te voldoen aan de Europese norm NEN-EN14604. Dit houdt in dat de rookmelders niet per se op het lichtnet (230 V) zijn aangesloten. Een goedgekeurde rookmelder op batterijen volstaat ook. Tevens dienen rookmelders voor bestaande bouw iedere 10 jaar te worden vervangen.

Bij nieuwbouwwoningen vanaf 2003 is het wel verplicht dat rookmelders op het lichtnet zijn aangesloten.

Advies van of installatie door een expert?

Wilt u zeker weten dat u voldoet aan alle geldende regels omtrent de verplichting van rookmelders in bestaande gebouwen? Glowing Solutions adviseert u graag hoe en waar u rookmelders moet plaatsen. Ook helpen we u met de keuze wat de beste rookmelder is voor woning. Het is ook mogelijk dat een van onze monteurs de rookmelder plaatst. Wij hebben diverse soorten rookmelder van optisch, thermisch, gekoppeld (waardoor alle rookmelders afgaan zodra er één wordt geactiveerd) tot rookmelders die zijn aangesloten op de meldkamer.

Wilt u weten of uw rookmelders aan de eisen voldoen?

Vraag dan een gratis advies aan. We helpen u graag verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

50%

U bent er bijna!

Waar kan ik de beveiligingstips naartoe sturen?

Uw data is 100% veilig en versleuteld.
Bekijk privacy en cookie policy.

Gratis beveiligingstips

Beveilig uw woonhuis en bedrijf

50%

Vergeet uw gratis beveiligingstips niet!

U kunt ze direct downloaden

Uw data is 100% veilig en versleuteld.
Bekijk privacy en cookie policy.